Менда и Бойко видни лобисти за бюджета, но на правилните фирми


Цяла седмица върви истерия по имитацията на медии, относно неравната борба на държавата /ако все още някой вижда такова животно на територията/ да напълни хазната.  Този път повод за Ме/н/ди/й/ните вълнения  даде  законопроект за вдигане акциза на „нагреваемите цигари” по средата на годината.

Защо се прави ?
Какво ни каза Менда Стоянова /не/видим лобист /според нея самата/ за бюджета, по една от телевизии винаги задаваща удобни въпроси на силните на деня  !!!
   От началото на годината загубата за бюджета от бездимните цигари е 15 млн. лв,, а до края на годината ще стане двойно. В същото време ръстът на потреблението им е с 50% от началото на годината и тенденцията е да заемат 1.6% от пазара
  Стоянова добави, че акцизът за пакет от бездимните цигари с цена 5.50 лв. е 93 ст., а на стандартните цигари е 3.50 лв.за същата цена."Подценихме това, което ще се случи, когато ги приравнихме акциза им с този на насипния тютюн.
След това се включи и самият Бай Ганьо – Суджука с уникалната си и неподправена простота на изказване.
  Разпоредил съм на Цветан Цветанов да изтеглят закона. Това каза пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов във връзка с дебата за бездимните цигари.

  Премиерът посочи, че неприемането на проекта означава бедна България да направи подарък/на Филип Морис/, заради който, като дойдат при него "патриотите" да се говори за бюджета, ще им "извади тези пари".

Комедията на Суджуците разбира се и по-цветна, но и това е достатъчно да  отбележим няколко важни и интересни момента.

Какво важните медии пропуснаха докато отразяваха обилно и напоително всички гледни точки на тънките ценители на суджуци ?!?!?!
- първо – вече на никой не му прави впечатление,  че изпълнителната власт брутално нарежда на законодателната власт какво да прави. А уж сме били парламентарна република в която имало разделение на властите. Ако следваме логиката на видният и безценен кадър Менда Стоянова, очевидно от парламента няма никакъв смисъл след като изпълнява заръките на министерски съвет. Съответно няма смисъл да харчим за 240 хрантутници и обслужващия ги персонал стотици милиони на година. Сумата, която би останала на разположение на бюджета е далеч по внушителна от 30 милиона.
-  второ – бюджета губи 30 милиона и това е невиждана и нечувана медийна драма. Преди време Гражданско движение „БОЕЦ” изнесе факти и доказателства получени по реда на Закона за достъп до обществена информация, че по самопризнание на НАП бюджета за години назад е загубил 16 милиарда лева. Схеми продължавали благодарение на години действия или бездействия на Менда Стоянова /помните, че тя се саморекламира като виден лобист за бюджета/ и подобните и ползватели на привилегии и облаги платени от бюджета. Случая е успешно притъпен от медиите, а на шефа на НАП е вдигната заплатата – парите няма да се съберат. Последствия само за данъкоплатците.
- трето – бедна България правела подарък на Филип Морис. Никой от имащите привилегията  /д/журналисти да отразяват светлината на Бай Ганьо – Суджука не го попита веднага какъв е размера на подаръка който бедна България е направила на Лукойл за над десетилетие подаръци, и колко социални дейности можеше да се финансират с тях. Сигурен съм, че тези подаръци са напълно законни благодарение на редица парламентарни лобисти за бюджета на Лукойл.
- четвърто – хазарта през последните години единствен бележи зашеметяващ и устойчив ръст в приходите особено този с търкането на талончета. Те са и най-големият рекламодател в медиите. Но лобиста за бюджета Менда Стоянова не е така решителна при данъците и рекламите на този бизнес в най-гледаното време по телевизиите, тук логиката ѝ е противоположна. А никоя уважаваща себе си  медия обилно хранеща се от хазарта няма да ѝ зададе въпроси в тази посока. Обществения интерес си е обществен а парите са си личен, какво тук значи някакво си 111-то или по-ниско  място по медийна свобода.


Други видни и нагли политици   Бойко Борисов  Корнелия Нинова   Владислав Горанов  Цецка Цачева   Йордан Цонев   Красимир Каракачанов      Лиляна Павлола      Сотир Цацаров

Коментари

Популярни публикации от този блог

Нагъл, по-нагъл, най-нагъл, Бай Ганьо, Бай Ганьо Суджука

Владислав Горанов блести с експертна логика, а Владимир Владимиров с истина

Извратеняците в политиката и Парламента