Прозренията на бившият ректор на СУ за състоянието на висшето образование

"Много от хората, които влизат на второ и трето класиране, нямат интелектуален капацитет, за да завършат", смята бившият ректор на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Иван Илчев.
Какво гениално прозрение на проф. Иван Илчев !  За да стигнеш до него трябва да си най-малко професор и бивш ректор на университет. И тук на мен простя данъкоплатец, без професорско звание ми се ватрапват няколко въпрос:
Два мандата като ректор на СУ  и професорска титла ли са необходими  за да стигнеш до това фундаментално прозрение видимо с просто око ?
Какво направи за решававето на посочения проблем от поста на ректор на СУ, както и след това ?  Тъй като е лесно да посочиш проблема, без да дадеш рецепта за решававето му.
Чудя се и защо такива достолепни и начетени професори /и преподаватели с други научни титли и звания/ допускат такива студенти да завършват висше образование след като имат "силата", призванието  и знанието в хода на обучението да отсяват зърното от плявата ?
На тези първични въпроси професора не дава отговор, но и няма /д/журналисти които да му ги зададат. 
Иваче аз лично се сещам за една рационализация, и едно друго изказване на професорЪТ от месец април тази година.
"Диплома, копие от дипломата и уверение на английски - това са четири подписа. За една година трябваше да се положат 24 000 подписа. Аз съм имал такива случаи, в които се връщаш и колкото и смешно да звучи, не те боли от копане на нивата, а те боли от полагане на подписи", коментира пред "Нова телевизия" проф. Иван Илчев.
Това е изказване по повод рационализацията на проф. Илчев, който вместо да подписва дипломи на завършили студенти, което е част от служебните му задължения и получава заплата от бюджета за това си направил печат с подписа и не е ясно кои го е поставял върху дипломите. Тъй като не съм професор по нищо съм длъжен да приема становището на не на кой да е а на Министерството на образованието въпреки, че нямам представа дали е изготвено от професори или друг вид високо квалифицирани интелектуалци, които не приемат тази професорска рационализация за законна. Не стана ясно във времето дали ще има последствия за своеволията на професора или извинение от министерството. Как ще се обезщетят потърпевшите завършили студенти, за загубеното време и направените разходи  за издирване на рационализаторЪТ за оригинален подпис. Но, какво разбираме ние простолюдието от високо интелекнуални професорски и министерски спорове, важното е да си плащаме данъците за да могат ТЕ да си получават редовно заплатите за нищоправенето.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Нагъл, по-нагъл, най-нагъл, Бай Ганьо, Бай Ганьо Суджука

Владислав Горанов блести с експертна логика, а Владимир Владимиров с истина

Извратеняците в политиката и Парламента